Gnistan

 

Vinnare av Gnistan vt 2016 – Ätbar Vattenflaska, Pitholmsskolan 8A

Finalen på Gnistan vt 2016 avgjordes i Teknikens Hus 14 april med deltagande klasser från PithVinnare Gnistan vt 2016olmsskolan Piteå,
Hertsöskolan Luleå och Norrskenets Friskola Kalix.

Utmaningen löd: Skapa er energismarta framtid – tema: livsmedel.

Vinnande bidrag blev ”Ätbar Vattenflaska” med Yu Yin Liu, Jonathan Pettersson, Erik Hansson och Peter Öhlund från Pitholmsskolan 8A.

Motivering: Visionen svarar på ett stort problem på ett innovativt och nytänkande sätt. Den minimerar förpackningsslöseri med en hållbar och ätbar lösning.

Gruppen får som pris åka till Uppsala/Stockholm 18-19 maj och träffa de vinnande grupperna från Lund och Trollhättan samt ställa ut sitt bidrag på Teknikåttans riksfinal.

 

Ny omgång av Gnistan ht 2016
Skapa Er Energismarta Framtid
Tema: Återbruk

Gnistan – Unga idéer om energi, är ett projekt om framtidens energilösningar för dig som är lärare i NO/Tk/SO/Sv/Hk i årskurs 8 och 9 och vill att dina elever ska ges förutsättningar för att:GNISTAN LA 19nov15 347

  • utveckla sitt intresse inom naturvetenskap och teknik.
  • förstå sin egen roll i samhället.
  • inse framtidens utmaningar.
  • känna att de kan göra skillnad.
  • få personlig utveckling och självförtroende.
  • få ett entreprenöriellt förhållningssätt

För mer information kontakta:
Tomas Jonsson, 0920 ? 49 22 57 tomas.jonsson@teknikenshus.se

Om projektet Gnistan
Gnistan är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Science Centers, Förbundet Unga Forskare och Vattenfall.
 Syftet är att ge eleverna förutsättningar att utveckla sitt intresse inom naturvetenskap och teknik och en förståelse för sin egen roll i samhället och framtidens energiutmaningar för att skapa engagemang. Gnistan ger eleverna möjligheter att undersöka framtidens energiutmaningar och bidra med sina framtidstankar. Eleverna tar del av verkliga utmaningar och presenterar sina framtidsvisioner för intresserade mottagare. Eleverna tävlar om bästa bidrag, där fokus ligger både på processen och slutresultatet. Finalen på arbetet är Visionsdagen – en mässa öppen för både allmänheten och en inbjuden jury.

Se också Facebook Gnistan – unga idéer om energi

 

Historik
Under hösten 2013 genomförde Gnistan en pilotomgång med tre klasser från Luleå, Stockholm och Trollhättan. 1:a priset  i Luleå gick till Kajsa Holmgren, Victor Öhman Thorén, Merima Ajdinovic och Albin Andersson från Hertsöskolan, klass 8B. Elevernas vision gick ut på att ta tillvara på solenergin via en konstgjord växthuseffekt. Juryns motivering löd: ?En innovativ och nytänkande idé som vänder ett problem till en möjlighet. Enkel lösning som kan användas i stor och liten skala.? Sedan dess har Gnistan i region Norrbotten genomförts varje termin med deltagande klasser från nästan hela Norrbotten och ca 400 elever.