System för Byggnadsautomation eller HVAC är en avgörande affärsmässig investering som kommer att spara energi och ge lönsamma bidrag till företagets värde och ROI på lång sikt.
Att investera i framtiden med system för Byggnadsautomation som utvecklas och förändras efterhand i takt med byggnader och behov i några av sina restauranger i Norra Europa har fått McDonalds att förstå fördelarna med ett effektivt HVAC-system. Det minskar inte bara kostnaderna, utan hjälper också till att göra den välkända hamburgerkedjan till en av världens mest långsiktigt hållbara och lätt igenkännliga restaurangkedjorna för snabbmat.
McDonalds är en av världens mest välkända restaurangkedjor med fler än 30.000 restauranger i 119 länder, och 227 restauranger enbart i Sverige. På grund av dess rena storlek är energieffektivitet otroligt viktigt för företaget – att spara även ett litet mått energi har en betydande och utbredd inverkan – företaget har en noggrant definierad och väl underhållen agenda för långsiktighet.
Peter Schroeder, företagets energi- och miljökonsult, förklarar: ”I likhet med många andra väletablerade snabbmatsrestauranger är energiförbrukning något som vi behöver mäta och styra ur både kostnads- och miljöperspektiv”.
Hur används det?
Restaurangerna ges strikta förbrukningsmål och använder Byggnadsautomation för att mäta och styra energiförbrukningen. Lösningarna är robusta, tillförlitliga och långsiktiga likaväl som flexibla vilket innebär att oavsett vilken miljö HVAC-systemen installeras i, restaurang eller annan, kommer de att uppfylla kundens behov.
HVAC-systemen i McDonalds restauranger baseras på Trends styrenheter. Dessa enheters mångsidighet har visat sig idealisk i varje situation, trots den miljömässigt stora variationen – av luftkonditionering och andra utrustningar – de är satta till att styra. Styrenheterna övervakar kylrum, kylskåp och luftutsläpp på varje lokalitet, likaväl som att de styr luftkonditioneringen.
På drive-through restauranger används styrenheterna också för att tända och släcka utomhusskyltning och parkeringsbelysning beroende på dagsljuset. Varje restaurangchef kan se sina egna individuella data och temperaturtrender, och kan ändra tider och andra inställningar med en PC med grafiskt användargränssnitt.
Installationsingenjörerna kan också uppdatera programvaran om så behövs, se systemdata, justera anläggningsinställningar och rätta systemproblem; allt detta utan att behöva besöka restaurangen. Under 2013 utförde ingenjörerna installationer på 50 McDonalds-restauranger och därmed framtidssäkrade dem.
Supersize besparingar
För att repetera den beställningen går slutordet till McDonalds Peter Schroeder som avslutar: ”I egenskap av ett globalt företag tror vi på att föregå med gott exempel, så vi sätter medvetet tuffa energisparmål för att gå längre än vad som förväntas av oss. Att använda Byggnadsautomation i våra restauranger hjälper oss att uppnå våra fortlöpande miljömål”.